background image
bgroundleft

Aridjis Griekenland specialist b.v.

bgroundright

Unieke wijn voor Poetin nu ook in Nederland

Speciaal voor de Russische president Poetin is een exclusieve wijn geproduceerd door Tsantalis, de meest bekende en spraakmakende wijnproducent van Griekenland. Een producent met een uitstekende kwaliteitsreputatie. De wijn is gemaakt op Athos, een ‘monnikenrepubliek’ waar veel Russische regeringsleiders, waaronder Poetin, in retraite gaan. Nabij het klooster Metochi onderhoudt Tsantalis de wijngaarden met behulp van de monniken en heeft speciaal voor Poetin deze wijn gemaakt van zeer exclusieve druiven.

Athos is volgens Wikipedia de naam van een schiereiland en van de gelijknamige berg op dit schiereiland in het noordoosten van Griekenland. Het gebied, 335,637 vierkante kilometer groot, wordt officieel Heilige Berg genoemd. De berg bevindt zich op het derde en meest oostelijke schiereiland van Chalcidice in de Griekse landstreek Macedonië. Als Autonome Monastieke Staat van de Heilige Berg (Aftonomi Monastiki Politia Agíou Orous), heeft Athos een autonome status binnen Griekenland, maar valt buiten het BTW-gebied van de Europese Unie. Er wordt enkel rechtstreeks verantwoording afgelegd aan het Oecumenisch patriarchaat van Constantinopel (Istanboel).

Aridjis heeft, als trouwe afnemer van Tsantalis, deze wijn zojuist binnen gekregen en deze bijzondere ‘Poetin-wijn’ is derhalve nu exclusief via Aridjis in Nederland verkrijgbaar.

Mavrodaphne AC

De in Nederland redelijk bekende rode Griekse likeurwijn ‘Mavrodaphne’ gaat in prijs stijgen. Reden te meer om er nog even tijdig bij te zien om de voorraad aan te vullen.

De geschiedenis van Mavrodaphne gaat terug naar het einde van de 19e eeuw, toen de Duitse wijnmaker Gustav Clauss in de stad Patras zijn wijn bedrijf stichtte en een wereldnaam kreeg met zijn Mavrodaphne Gustav Clauss, dat tot in de dertiger jaren van de vorige eeuw veel bekendheid kreeg en gedronken werd in koninklijke en keizerlijke kringen.

De wijn wordt bereid van circa 60% kleine mavrodaphne en circa 40% kleine korinthios -druiven, die hoofdzakelijk in wijngaarden nabij de stad Patras in cultuur gebracht zijn. Het wijnbedrijf Achaia Clauss in Patras werd er wereldberoemd door en tot enkele jaren geleden tijdens excursies steevast werd aangedaan door de toeristenbussen voor een bezoek aan de imposante kelders. Door de EU werd de wijn ook erkend als een kwaliteitswijn, herkenbaar aan de blauwe banderol.

Het wijnbedrijf Achaia Clauss, dat in de loop van de jaren eigendom werd van de aristocratische familie Antonopoulos wist met Mavrodaphne en nadien met Demestica een bekende wijnproducent te worden. Demestica bereikte zelfs tot een synoniem voor Griekse wijn. In de zeventiger jaren van de vorige eeuw verloor het bedrijf zijn glans en werd overgenomen door buitenstaanders, die de oude glans er tot nu toe echter niet op terug wisten te krijgen. Andere producenten produceren ook nog steeds Mavrodaphne, maar de verhouding van de voormelde druivensoorten wordt niet meer scherp gecontroleerd. Theologis Aridjis heeft in zijn privécollectie nog een fles uit 1870, die hem ooit door de heer Antonopoulos is overhandigd.

Aridjis importeert nog steeds Mavrodaphne, afkomstig van de coöperatie Patraïki (foto), waar men de oude traditie in stand houdt en waar er in Nederland nog voldoende liefhebbers voor zijn.

Griekse wijnen zetten opmars onverminderd voort

Griekenland is al jaren hard op weg Frankrijk van de troon te stoten als populairste vakantiebestemming. Toch is de opmars van de Griekse wijnen beduidend rustiger dan die van Franse wijn in de tijd dat Nederlanders massaal Frankrijk ontdekten als populaire vakantiebestemming. Langzaam maar zeker beginnen de Griekse wijnen echter ook steeds beter te scoren buiten de nog altijd populaire Griekse restaurants. Dat komt mede door het brede aanbod kwaliteitswijnen dat uit Griekenland wordt gehaald. Aridjis heeft daarin baanbrekend werk verricht en nog, want het assortiment bijzondere Griekse kwaliteitswijnen die het bedrijf importeert, blijft gestaag groeien. Op de beurs neemt Aridjis onder meer wijnen mee van de huizen Konstantinos lazaridis (Drama, Noord Griekenland), George Skouras met name van wijnen die  met biologisch geteelde druiven zijn gemaakt (Argos) en Paris Sigalas (Santorini). Vooral de wijnen van het laatstgenoemde eiland zijn bijzonder. Op dit eiland heeft de phyloxera luis niet huisgehouden zoals elders in Europa. Hier komen de authentieke eeuwenoude wijnstokken tot nieuw leven. Van het wijnhuis Tsantalis komt Aridjis met de veelvuldig onderscheiden wijnen van de wijngaarden in Maronia en van de berg Athos. De wijnen van Athos zijn eveneens van biologisch geteelde druiven gemaakt. De wijngaarden worden nog altijd onderhouden door de monniken onder toezicht van Tsantalis.  Op de foto een kijkje in de kelders van de monniken.

Naousa Reserve 2006 geschonken bij Alexander de Grote in Amsterdamse Hermitage

Geen koning uit de oudheid spreekt zo tot de verbeelding als Alexander de Grote (356- 323 v. Chr.). En geen koning is zo vaak als voorbeeld gebruikt en afgebeeld. De tentoonstelling De onsterfelijke Alexander de Grote was tot voor kort te zien in de Hermitage Amsterdam en omvatte meer dan 350 topstukken, uit het Staatsmuseum de Hermitage St.- Petersburg. Het was de eerste keer in Nederland dat een tentoonstelling wordt gewijd aan Alexander de Grote, zijn reis naar het Oosten en de invloed van het hellenisme. De expositie beslaat een periode van bijna 2500 jaar. In de Hermitage Amsterdam kwam de ‘onsterfelijke’ Alexander tot leven. Alexander werd in 356 voor Chr. geboren als zoon van koning Philippos van Macedonië. In zijn jeugd kreeg hij les van Aristoteles, die grote invloed op hem uitoefende. Op twintigjarige leeftijd volgde Alexander zijn vermoorde vader op. Twee jaar later startte hij de grote veldtocht die hem zo beroemd maakte. Door zijn veroveringen kwam hij in contact met veel landen en culturen: Syrië, Egypte, Perzië, Bactrië, en India.

Overal stichtte hij nieuwe steden die hij vaak Alexandrië noemde. De plaatselijke architectuur, kunst, taal en levenswijze gingen na zijn komst Griekse sporen vertonen, een proces dat bekend werd onder de naam Hellenisme. De Griekse invloedsfeer was enorm: van Klein-Azië tot India, van Egypte tot Mongolië. Alexanders eigen naam en faam bleven bestaan, tot op de dag van vandaag. De tentoonstelling in de Hermitage Amsterdam geeft een beeld van Alexander zelf en van de grote culturele en artistieke veranderingen die volgden op zijn veroveringen. Het paleis van Alexander de Grote, waarvan nog delen zijn teruggevonden bij opgravingen (foto) lag in Pella, hartje Macedonië. Vlak bij Pella ligt het AOC-wijngebied van Naousa (ook wel geschreven als Naoussa), een van de beste en oudste wijngebieden van Griekenland. Daar vandaan importeert Griekenlandspecialist Aridjis uit Utrecht onder meer een dijk van een rode wijn, de Naousa Reserve* 1996, die 9 maanden op Frans eiken (Allier) ligt en dan nog eens ruim drie jaar rijpt alvorens te worden verkocht.
*Reserve is een EU-kwalificatie en staat voor 4 jaar opleggen voor verkoop. Deze wijn werd ook geschonken tijdens de expositie in Amsterdam.

Vraag naar onze interessante handelsprijzen.

 

 1. sluit legenda
 2. bedrijfsinformatie
 3. nieuws en productinformatie
 4. aanbiedingen
 5. bereikbaarheid
 6. contactpersoon
 7. afspraak maken
 8. doorklik
 9. overige
 10. video
 11. print
 12. plattegrond
 13. deelnemers
 14. aanmelding